Diversen

Vrijwilligersvergoeding

De maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog naar € 1.900 per jaar. Deze bedraagt nu nog € 1.800.

Bijtelling elektrische auto 2023

Elektrische auto’s krijgen in 2023 een korting op de bijtelling privégebruik auto. Voor een nieuwe elektrische auto betaalt u slechts 16% bijtelling tot een bedrag van 30.000 euro. Over het bedrag daarboven geldt 22% bijtelling. In 2022 lag de bijtellingsgrens nog op 35.000 euro. Voor een auto met verbrandingsmotor geldt een bijtelling van 22% over de hele fiscale waarde.

Kinderopvangtoeslag niet meer afhankelijk van gewerkte uren

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is in 2023 niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Tot nu toe is de hoogte van kinderopvangtoeslag mede afhankelijk van het aantal uren van de ouder die het minst werkt. De koppeling aan de gewerkte uren is voor veel ouders een ingewikkelde voorwaarde. Met name voor ouders met onregelmatige werktijden, zoals ondernemers, is het lastig in te schatten hoeveel uren per maand diegene werkt. Dit kan ertoe leiden dat ouders te maken krijgen met hoge terugbetalingen en de arbeidsparticipatie belemmeren. Het kabinet neemt deze belemmering weg, zodat het voor ouders met jonge kinderen gemakkelijker wordt om te werken.

Loondoorbetaling zieke werkende AOW’er per 2023

Voor zieke werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd blijft de termijn van dertien weken gelden voor het recht op ziekengeld, loondoorbetaling en opzegverbod bij ziekte. Voor ziektegevallen die op of na 1 juli 2023 ontstaan, gaat de termijn van zes weken gelden.

Energietoeslag huishoudens

In 2023 hebben huishoudens met een laag inkomen opnieuw recht op een energietoeslag van € 1.300. Gemeenten kunnen dit jaar al € 500 van de energietoeslag voor 2023 uitkeren.